28.04.2024 21:05 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Україна: Отець-доктор? Це СБУ

Gudzyak Boris1Україні не загрожує повернення до тоталітаризму. Але до м’якого авторитаризму періоду до Помаранчевої революції – ще й як.

 Україні найбільшу роль у суспільстві відіграють два університети: Києво-Могилянська академія і львівський Український католицький університет (скорочено УКУ). Обидва заклади були створені вже після здобуття країною незалежності і пов’язали свою долю з розвитком демократії. У 2004 році їхні адміністрації, викладачі і студенти разом підтримали Помаранчеву революцію, а після того, як цього року президентське крісло здобув Віктор Янукович – виступили на захист демократичних свобод. Вони були одними з небагатьох навчальних закладів, які висловили протест проти призначення міністром освіти Дмитра Табачника – політика, який демонстративно виголошує антиукраїнські погляди.

Обидва університети – приватні і невеликі, вони мають повністю західну систему навчання, надають величезне значення контактам з Польщею.

Засновником «Могилянки», яка продовжує традицію славетної академії часів Першої Речі Посполитої, був В’ячеслав Брюховецький – літературознавець і полонофіл. Професорський склад прикрашає Наталя Яковенко – визначний історик Речі Посполитої Обох Народів і автор уже класичної праці з історії України до кінця 18 століття.

УКУ продовжує традицію Теологічної академії, створеної у 1929 році греко-католицьким Митрополитом Галицьким Андреєм Шептицьким. Її першим ректором був Йосип Сліпий – наступник Шептицького, в’язень радянського ГУЛАГу з 18-річним стажем, кардинал і засновник українського католицького університету в Римі.

Теологічну академію, а пізніше львівський УКУ відновив священик, доктор Борис Ґудзяк – нині його ректор. Він народився в США – син емігрантів з України, історик Греко-католицької церкви і випускник Гарвардського університету. Заступник ректора УКУ – професор Мирослав Маринович – релігійний мислитель, в’язень ГУЛАГу і великий поборник польсько-українського поєднання. Декан історичного факультету – професор Ярослав Грицак – видатний історик, автор праці з новітньої історії України (велике інтерв’ю з ним, яке взяла Іза Хруслінська, нещодавно опублікувало видання Krytyka Polityczna).

***

Великий резонанс в Україні та за її межами викликав на перший погляд невинний візит представника Служби безпеки України до отця Ґудзяка, що відбувся у травні цього року, коли студенти протестували проти призначення Табачника. «Звичайно, вони мають право протестувати, – заявив офіцер. – Однак керівництво університету повинно попередити їх про кримінальну відповідальність за участь у нелегальних зібраннях».

Після цих слів він витягнув аркуш паперу з листом СБУ до ректора УКУ і попросив ознайомитися з ним та підписати – однак потім документ необхідно повернути. Після зауваження священика, що він не звик підписувати адресованих йому документів і не залишати в себе хоча б копії, представник СБУ зателефонував до начальників проконсультуватися. Ті сказали, що копію документа залишати не можна, бо вона може «бути використана в інтернеті». Отець Ґудзяк відмовився підписувати.
Під час розмови офіцер цікавився також Генеральною асамблеєю Федерації католицьких університетів Європи, що найближчими днями мала відбутися у Львові. Він почув, що головна тема асамблеї, «Гуманізація суспільства», висвітлювалася в газетах, так само висвітлюватимуться й результати роботи асамблеї. Однак сама вона закрита для сторонніх осіб.

Про зустріч з офіцером отець Ґудзяк розповів своїм колегам та учасникам Генасамблеї. Він також запитав в ректора одного з львівських навчальних закладів, чи зустрічався він у незалежній Україні з подібною практикою. І почув у відповідь «ні». Тож він вирішив оприлюднити цю справу. Опублікував меморандум, в якому описав подію.

***

Інцидент набув розголосу. Про нього написав зокрема Джордж Вейґель – автор загальновідомої біографії Івана Павла ІІ «Свідок надії». Занепокоєння висловив американський Державний департамент.

Близька соратниця президента Януковича Ганна Герман особисто зателефонувала отцю Ґудзяку, висловивши обурення діями СБУ і пояснивши їх браком професіоналізму. Однак глава СБУ Валерій Хорошковський заявив, що підлегла йому служба «не змінюватиме методи роботи».

На цьому, можна сказати, інцидент було вичерпано. Однак проблеми, які його викликали, залишилися.

Із приходом до влади Януковича і його Партії регіонів посилилися побоювання за стан громадянських свобод в Україні. Занепокоєння викликало втручання власників комерційних ЗМІ у роботу журналістів і погрози української Національної ради з питань телебачення і радіомовлення позбавити частот деякі телеканали – саме ті, що пов’язані з табором помаранчевих, зокрема київський «5 Канал». На захист свободи слова виступили журналісти, митці і опозиція.

Президент і уряд заспокоюють, що українській демократії нічого не загрожує. Звичайно, зараз ніхто не кидає за ґрати неслухняних журналістів, суспільних діячів чи політиків. Існує опозиція, вищі навчальні заклади і незалежні ЗМІ. Владу піддають публічній критиці, хоча соратники Януковича і дуже стараються, щоб до народу доходили лише добрі новини про нього.

Україні не загрожує повернення до тоталітаризму, але до м’якого авторитаризму періоду до Помаранчевої революції – ще й як. А тоді біло-блакитні соратники Януковича почувалися чудово. Не було великих репресії, лише дрібні переслідування. В інтернеті можна було прочитати про все – у газетах необов’язково. Студенти могли протестувати, а влада «з почуття відповідальності» забороняла їм це.

Найефективніша оборона від цієї небезпеки – публічність і солідарність із тими, хто став об’єктом більш чи менш дошкульних переслідувань і репресій. Українська влада повинна зрозуміти, що правдивість їхніх декларацій про значення європейських цінностей і прагнення до Європейського Союзу виражається насамперед у трактуванні автономії вищих навчальних закладів і свободи ЗМІ.

 

Andrzej M. Eliasz, Gazeta Wyborcza

 

Читайте також:

Адміністрація президента України Януковича повернулася до практики КДБ. Документ

Партія Ющенка називає закон про місцеві вибори — «законом про вибори представників Партії регіонів»

Команда Януковича: прямі порушення закону

Президент возмущен...

Ображений на критичні публікації Азаров хоче штрафувати власників сайтів? English

Янукович сообщил, что наркотики купил в интернете (видео). Ютуб, вКонтакте и LiveJournal закроют?

Янукович як і Тимошенко набрехав про контрактну армію

Охорона Януковича знову перешкоджала журналістам. Відео

Охорона Януковича побила журналіста Сергія Андрушко. Фото. Відео

Режим Януковича зухвало порушує конституційне право громадян на свободу зібрань. Фото. Відео. English

Через Януковича знищують рекламу, а мітингу заукраїнців перешкоджає міліція

Родині вбитого кортежем Януковича донецькі передали лише 10 тисяч гривен

Автомобіль з кортежу Януковича вбив людину. Подробиці. Фото

Хрещеного батька Тендерної палати Василя Цушка Янукович призначив боротися з корупцією

Президентство Янукович почав зі створення перешкод для діяльності журналістів

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 21-07-2010 13:49 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100