25.04.2024 10:08 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Сумнівна легітимність Конституційної асамблеї

Конституцію України переписуватимуть без опозиції. Політичні опоненти Віктора Януковича відмовилися від участі у роботі Конституційній асамблеї. Оглядачі певні, що без опозиції легітимність цього органу – під сумнівом.

Конституційна асамблея, яка мала б складатися зі ста осіб – громадських діячів, експертів, науковців, провладних і опозиційних політиків – вийшла дещо «неповноцінною». Представники опозиційних партій відмовилися брати участь у розробці Конституції під патронатом Віктора Януковича, заявивши, що ця асамблея — лише «ширма для прикриття антидемократичних і авторитарних змін до Основного закону».

Експерти переконані, що Конституційна асамблея слугуватиме президенту Януковичу для «прикриття» його власних амбіцій з проведення конституційної реформи. Політолог Ігор Жданов у розмові з Deutsche Welle припустив, що серед планів влади може бути відмова від всенародних президентських виборів. «Тут проста логіка – Конституційна асамблея рекомендує, аби президента обирала Верховна Рада. То конституцію так і переписують. Але все залежатиме від результатів парламентських виборів», -зауважує Жданов. На його думку, напрацювання асамблеї залишаться незатребуваними, якщо за результатами виборів провладні сили не матимуть у Верховній Раді двох третин голосів. Розроблені Конституційною асамблеєю документи будуть нелегітимними, вважає Жданов. «Ця конституція без опозиції буде як двоногий кінь», — каже він.

Ігор Коліушко з Центру політико-правових реформ впевнений, що опозиція дарма відмовилася від участі у переписуванні конституції. «Якби вони пропонували щось взамін – розробили свої зміни, пропозиції, мали альтернативний орган — тоді зрозуміло. Але так вони просто відмовитися – і все… », — прокоментував Ігор Коліушко Deutsche Welle. Водночас експерт визнає, що відсутність опозиції у складі тих, хто розроблятиме зміни до конституції зменшуватиме вагу цього документу.

Кандидатури до складу конституційної асамблеї мають бути подані до 16 квітня 2012 року. Асамблея за задумом мала б складатися зі ста осіб, 34 з них вносяться президентом, решта — від політичних партій, інститутів, громадських організацій. П’ять місць у цій асамблеї зарезервували саме для опозиціонерів.

 

Лілія Гришко, Німецька хвиля

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 3-02-2012 12:48 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100