25.04.2024 20:04 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Закон про наклеп несе найбільшу загрозу для журналістів, що пишуть про Межигір'я, вишки Бойка та корупцію

У разі ухвалення парламентом законопроекту про кримінальну відповідальність за наклеп вцілому найбільший ризик кримінальної відповідальності становитиме для журналістів, котрі займаються розслідуваннями, оприлюдненням інформації про корупційні дії та зловживання влади. Про це в коментарі Тиждень.ua заявив директор Інституту медіа права Тарас Шевченко.

«У разі ухвалення закон становитиме суттєву загрозу для журналістів і тих людей, які поширюють інформацію, яка не подобатиметься владі, через інтернет, у вигляді тюремного ув’язнення на кілька років. Прийняття закону є однозначним кроком назад до зменшення свободи слова в Україні і точно відіб’ється на рейтингах України. Оскільки ухвалення закону є дією, яка суперечить міжнародним зобов’язанням України, зокрема перед ОБСЄ, Радою Європи», – заявив експерт.

Шевченко зазначає, що найбільшого ризику у разі прийняття законопроекту зазнають журналісти, що займаються розслідуваннями.

«Найбільш ризикованими є журналістські розслідування, а також поширення інформації про те, що дії певної людини протизаконні, вона вчиняє корупційні дії тощо. За це передбачено відповідальність до 3 років позбавлення волі. Це дуже серйозна санкція. А отже найбільші ризики цей законопроект несе для журналістів-розслідувальників, тобто тих, наприклад, хто поширює інформацію про Межигір’я, вишки, які закуповувала держава для розробки нафти тощо, про те, що стосується розподілу коштів, зловживань з цими коштами тощо», – сказав він.

За словами Шевченка, подібних законопроектів, котрі подавалися у Верховну Раду, було близько семи.

«Однак жодного разу всерйоз Верховна Рада їх не розглядала. Вони ніколи не були підтримані бодай в першому читанні. Хоча варто нагадати, що Рада посилювала відповідальність за поширення інформації про приватне життя. На жаль, журналісти не так серйозно тоді поставилися до цього законопроекту. А дарма. На сьогодні можна отримати тюремне ув’язнення за поширення інформації про приватне життя. Прикладом такої загрози є ситуація навколо Lb.ua і Соні Кошкіною», – зазначає експерт.

Шевченко прогнозує, що законопроект вцілому таки приймуть до парламентських виборів.

«Імовірність ухвалення закону вцілому ми дуже серйозно розглядаємо, зважаючи на той факт, що провладна більшість голосувала одноголосно і навіть ті депутати, які, як нам відомо, були проти цього законопроекту. Тобто це було жорстке і дуже чітке рішення влади приймати цей закон. І якщо вони вирішили прийняти його в першому читанні, то вони так само мають його ухвалити вцілому...», – вважає експерт.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 21-09-2012 8:50 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100