26.04.2024 15:40 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Рішення адмінсуду про позбавлення депутатських мандатів Балоги і Домбровського суперечить Конституції України

Рішення Вищого адмінсуду про позбавлення депутатських мандатів Павла Балоги і Олександра Домбровського суперечить низці норм законодавства.

Про це він заявив заступник голови ЦВК Андрій Магера в коментарі «Українській правді».

«По-перше, строк звернення до суду щодо дій ОВК про підсумки голосування і дій ЦВК про результати виборів в мажоритарному окрузі становить 5 днів за Кодексом адміністративного судочинства. Цей строк пропущений давно. Уже 4 місяці минуло від дня голосування», — зауважив він.

«По друге, після реєстрації депутатів і закінчення строку на судове оскарження обидва депутати склали присягу у ВР і набули повноважень народних депутатів України. Цей момент у юридичній площині є незворотним», — наголосив заступник голови ЦВК.

Крім того, він нагадав, що підстави дострокового припинення повноважень народного депутата України є визначені в статті 81 Конституції. Таких підстав лише 6.

Стаття 81 Конституції передбачає, що повноваження народних депутатів України припиняються одночасно з припиненням повноважень Верховної Ради України.

Повноваження народного депутата України припиняються достроково у разі:

1) складення повноважень за його особистою заявою;

2) набрання законної сили обвинувальним вироком щодо нього;

3) визнання його судом недієздатним або безвісно відсутнім;

4) припинення його громадянства або виїзду на постійне проживання за межі України;

5) смерті.

Рішення про дострокове припинення повноважень народного депутата України приймається більшістю від конституційного складу Верховної Ради України.

У разі невиконання вимоги щодо несумісності депутатського мандата з іншими видами діяльності повноваження народного депутата України припиняються достроково на підставі закону за рішенням суду.

13 грудня 2012 народний депутат України, член партії «Єдиний центр» Павло Балога написав заяву про вихід із складу фракції Партії регіонів у Верховній Раді. За даними прес-служби партії «Єдиний центр», відповідний документ було передано новообраному голові Верховної Ради України Володимиру Рибаку.

Павло Балога — рідний брат екс-міністра надзвичайних ситуацій України, народного депутата 7-го скликання Віктора Балоги.

ЦВК визнала Домбровського обраним народним депутатів 11 листопада 2012 року. Однак при підведенні офіційних результатів виборів член ЦВК Юлія Швець зажадала визнати неможливим встановити результати виборів, зокрема, в окрузі № 11 (Вінниця). Ця пропозиція не була підтримана членами ЦВК, призначеними за квотою Партії регіонів, і в результаті за нього проголосували лише 6 членів комісії з необхідних 8-ми.

До речі, 15 листопада 2012 ВАСУ підтвердив законність результатів виборів в 11-му окрузі, де народним депутатом був обраний самовисуванець Домбровський (позафракційний).

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 8-02-2013 22:26 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Комментарии запрещены.

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100