29.03.2024 08:41 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Коломойщина. Бунтівний олігарх готує шах Порошенку у Харкові та Одесі

Але виграють в цій шаховій партії зовсім інші люди. А саме — Льовочкін, Ахметов, Медведчук та Путін.

Безпосередній вплив Ігоря Коломойського на владу найбільших мегаполісів східної України може стати його головним козирем в протистоянні з владою.

Сьогодні після того як Порошенко фактично оголосив Коломойського «ворогом держави №1», Коломойський теж пішов ва-банк. По-перше, Ігор Валерійович призначив на середу народне віче в Дніпропетровську. А, по-друге, заступник підконтрольного Ігорю Валерійовичу губернатора Одещини Ігора Палиці Зоя Казанжи повідомила, що всі приватні охоронні структури, які з 6 травня 2014 року в Одесі забезпечували правопорядок, з сьогоднішнього дня відсторонені від цих процесів і покинули місто. Це вже була відповідь на вимогу Авакова та Наливайченка роззброїти усі охоронні фірми. Щоб у олігархів не було власних «кишенькових армій», як висловився президент Порошенко. От і не буде такої «армії» в Одесі — відповів Коломойський.

Таким чином, Коломойський нагадав забудькуватому президенту, що, коли той ще ходив в кандидатах саме довірена особа Коломойського Палиця прибув в Одесу рятувати Україну від тамошнього сепаратистського заколоту і перетворенню Південної Пальміри у другий Донецьк чи Луганськ. Не виключено, що Коломойський нагадає Порошенку яким-небудь народним віче, що й в Харкові саме завдяки йому вдалося втримати ситуацію.

Коломойського та мера Харкова Кернеса пов'язують довгі та досить складні стосунки. Вони були досить близькими до приходу до влади Віктора Януковича. Подейкують, що після його втечі, Коломойський домовився про те, що харківського мера не чіпатимуть, в обмін на недопущення сепаратизму в місті.

Тепер же Коломойський просто умиє руки щодо Одеси та Харкова, де і так теракти сепаратистів та російських диверсантів стали майже буденним явищем. Тепер в тому ж Харкові Кернес цілком може почати свою гру, а він як відомо не рвав стосунків зі своїм найближчим поплічником екс-губернатором Михайлом Добкіним, який зараз дуже наближений до кума Путіна Віктора Медведчука.

І якщо вже Порошенко вирішив, що для боротьби з сепаратизмом йому вже не потрібний Коломойський, то він повинен бути впевненим, що силовики в особі Авакова та Наливайченка здатні заповнити порожнечу, яка утвориться після відходу Коломойського. Рік тому їм цього не вдавалося зробити. Так що Коломойський на першому етапі своєї війни з Порошенком, швидше за все, обмежиться пасивною обороною, пустивши на призволяще процеси в Одесі й Харкові, але утримуючи за собою Дніпропетровськ. Не хочеться думати, що президент вирішить «напасти» на Коломойського у його вотчині і зробити це руками «ахметовців» Вілкулів, які ще чіпляються за Кривий Ріг. Але й такий розвиток подій не виключений.

Чи підтримає електорат цю боротьбу Порошенка з олігархами, яка йде в одні ворота, без того, що вона зачіпає Льовочкіна, Ахметова, Пінчука? Виглядає так, що народ буде просто відсторонено спостерігати за цим дійством, просто очікуючи, хто кого. Але можна напевне сказати, що від цього спарингу найбільше зиску отримає Путін, який вже давно чекає третього Майдану, але й на мегасварку двох найвпливовіших людей України радісно погодиться. Хто залишиться у програші питання, мабуть, риторичне.

 

 

Віталій Пирович, Національне бюро розслідувань України

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 24-03-2015 9:00 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100