26.04.2024 09:05 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Законопроект "Про муніципальну варту'' – чи все так безпечно?

 

Виконуючи певне завдання недержавних організацій, прошу колег депутатів та усіх причетних звернути увагу на альтернативну думку щодо законопроекту N2890 «Про муніципальну варту», прийнятого в першому читанні 21.05.2015.

Ось зауваження експертів, котрі однозначно треба врахувати при голосуванні:

1) Законопроект N2890 в окремих регіонах створить організаційну основу для нового сплеску сепаратизму:

• 2890 пропонує, щоб більшість депутатів місцевих рад обласних центрів і міст обласного значення могли формувати і контролювати альтернативну місцеву поліцію (ч.1 ст.1; ст.5; ч.2 і ч.3 ст.8; ст.9; п.1 ч.1 ст.15; п.2 ч.2 «прикінцевих положень») В Харкові, наприклад, кількістю до 1500 «вартових» (ч.4 ст.6). Подібне стосується і інших міст цієї області – Ізюму, Куп'янська, Лозової, Люботина, Первомайського і Чугуєва (ч.1 ст.1). Але більшість влади на місцях в прифронтових регіонах зараз знову мають проросійські політичні сили.

• В кризовий момент у підконтрольної проросійським політсилам «муніципальної варти» з'явиться вогнепальна зброя. Навіть усупереч тому, що в законопроекті N2890 прописані лише гумові палиці і сльозоточиві пристосування (ст.16). Оскільки основа для сплеску сепаратизму – це організована силова структура під проросійським контролем.

• Недостатній запобіжник від сплеску сепаратизму – право РНБО «призупиняти діяльність муніципальної варти» (ч.7 ст.5). Оскільки при такому «призупиненні» ні люди, ні їх структура вмить не зникнуть.

• В прифронтових регіонах така «муніципальна варта» може бути так само прикриттям для діяльності диверсійних проросійських терористських груп.

2) Законопроект N2890 дозволяє створити «особисті армії» для обслуговування інтересів місцевих еліт – репресивний апарат проти місцевої громадської та політичної опозиції, що дозволить на роки законсервувати владу відповідних еліт у регіонах:

• 2890 дозволяє «варті» сприяти виконанню підзаконних актів місцевих рад, а також вимагати виконання цих актів від людей (п.7 ч.1 ст.2, п.1 ч.1, ст.15). 2890 дозволяє місцевим радам своїми підзаконними актами збільшувати кількість додаткових завдань, прав і обов'язків «варти» (ч.2 ст.8). Як показує практика, норми підзаконних актів місцевого самоврядування часто суперечать чинному законодавству (комендантські години, правила проведення мирних зібрань). 2890 дозволяє затримувати людей за публічні заклики у будь-якій формі до невиконання розпоряджень або вимог «вартового» (п.1 ч.2 «прикінцевих положень»). Як сказано вище, вимоги і розпорядження «варти» можуть бути незаконними.

• 2890 дозволить «варті» легалізувати «тітушок» – залучати в т.ч. анонімних осіб без упізнавальних знаків для «проведення профілактичних і інших заходів» для охорони публічного порядку Такі люди не зобов'язані носити спеціальну форму з ім'ям «вартового» на ній, у самих же «вартових» немає заборони приховувати ім'я на формі (ч.2 ст.11, ч.3 ст.18).

ВАРІАНТИ ВИРІШЕННЯ ПРОБЛЕМИ:

Якщо проводити цю реформу, то в тестовому режимі – в центральних і західних областях України. Для цього можна:

• не ухвалювати в парламенті законопроект N2890, а реєструвати новий з відповідними змінами;

• відправити на повторне доопрацювання законопроект N2890 в профільний парламентський Комітет, де внести в нього відповідні зміни.

У проблемних регіонах доки можна застосовувати забутий, але чинний Закон «Про участь громадян в охороні громадського порядку і державного кордону», згідно з яким подібні силові громадські формування підпорядковані одночасно і самоврядуванню, і центральній владі у вигляді місцевої адміністрації, міліції і прикордонників.

 

Ігор Луценко, народний депутат України, член комітету з питань запобігання і протидії корупції, sprotiv.org

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 3-12-2015 22:26 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100