19.03.2024 05:07 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Рада дозволила росіянам скуповувати українські підприємства

 

Верховна Рада ухвалила закон, що дає можливість росіянам і корупціонерам купувати українські підприємства.

Про це заявили у Центрі протидії корупції, повідомляє Національне бюро розслідувань України.

Парламент ухвалив закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сприяння залученню іноземних інвестицій» №6141.

Документ дозволяє приховати інформацію про кінцевого бенефіціара-покупця будь-якої державної чи приватної акціонерної компанії.

«Це фактично дає можливість будь-кому інкогніто скуповувати українські облігації внутрішньої державної позики та інші цінні папери, через які приватизують українські державні підприємства», — кажуть в організації.

На ухваленні закону в редакції, яка дозволила приховати інформацію про кінцевого власника офшора, особисто наполягав голова фракції Радикальної партії Олег Ляшко та депутат від «Опоблоку» Олександр Долженков, нагадують активісти.

Лише в такій редакції законопроект отримав необхідні для проходження голоси.

Щоб купити українські цінні папери чи державні підприємства, корупціонерам чи росіянам достатньо буде найняти кіпрського юриста.

Корупціонери, російський бізнес та будь-хто інший можуть таємно заходити в Україну. Українські банки позбавляються обов’язку ідентифікувати реальних власників цінних паперів, якщо їх представлятимуть закордонні банки.

Якщо зараз банки зобов’язані ідентифікувати саме кінцевого бенефіціара, то із вступом у дію закону вони матимуть справу з номінальними власниками, наприклад, кіпрським банком.

Інформація ж про реального власника знаходитиметься виключно в іноземному банку, який представлятиме інтереси «офшора-інвестора».

Щоб отримати інформацію від іноземного банку про реального власника активів, НАБУ, СБУ чи ГПУ доведеться робити офіційний запит про правову допомогу. Розкриття інформації про бенефіціарів відтепер займатиме від 6 місяців.

«Щоб купити українські цінні папери чи державні підприємства, корупціонерам чи росіянам достатньо буде найняти кіпрського юриста, який відкриє рахунок, наприклад, в Австрійському банку і той купуватиме в Україні цінні папери від імені офшора.

В Україні інформація про реального бенефіціарного власника офшора не зберігатиметься. Правоохоронні органи будуть витрачати роки на її пошук по світу, а тим часом стратегічні державні підприємства чи державний борг будуть скуплені корупціонерами чи росіянами», — заявляють в ЦПК.

Саме великі міжнародні банки дуже часто є найбільшими відмивачами грошей. Нещодавно один з найбільших світових банків, Deutsche Bank, оштрафовали на рекордні $630 млн за відмивання $10 млрд російських олігархів. Також структури цього банку у своїх схемах відмивання коштів використовував Олександр Янукович.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 17-05-2018 19:12 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100