20.04.2024 04:31 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Намагання обмежити діяльність журналістів у парламенті не відповідає законодавству, — медіа-юрист Алі Сафаров

 

Намагання обмежити діяльність журналістів у Верховній Раді не відповідає ані українському законодавству, ані міжнародному. Депутати – це посадові особи і виконують відповідні функції – і місцем їх роботи є Рада, в тому числі – її кулуари.

Про це заявив юрист та медіа-експерт Алі Сафаров, повідомляє Національне бюро розслідувань України.

Зазначимо, регламентний комітет ВРУ має намір заборонити журналістам знімати депутатів у Раді без їхньої згоди. Також пропонує вилучати у журналістів відеозаписи, зроблені в стінах парламенту, якщо присутні на них народні обранці особисто не давали дозволу на таку зйомку, або виступили проти неї, і таки обмежити представникам медіа доступ до кулуарів парламенту.

«Європейський суд з прав людини прямо передбачає, що навіть якщо якась інформація про посадову особу, про політика є закритою персональною інформацією, а журналісти її розповсюджують, то вони діють правомірно, — зазначив він. — Адже значно ширшими є повноваження журналістів щодо політиків саме через велику суспільну вагу дій політиків не лише на робочому місці, а й в інших місцях. Суспільство має розуміти, чи можна довіряти такому політику».

За словами експерта, депутати ж не завжди усвідомлюють, що не можна журналіста притягати до відповідальності, зокрема й кримінальної, якщо він розповсюджує інформацію про злочин — навіть якщо про злочин свідчить смс-повідомлення із переписки депутата у Раді, адже така інформація є суспільно значимою. Оскільки тут її користь перевищує шкоду, завдану особисто депутату. Це прямо передбачено Законом «Про доступ до публічної інформації».

«Якщо ж комусь із депутатів не подобається, що написав журналіст, він може звернутися до суду зі спростуванням тієї інформації. Проте таке звернення не означає, що журналіст у чомусь винен», — додав Алі Сафаров.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 8-08-2018 21:35 | Кількість переглядів 28 переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100