29.03.2024 01:06 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Прокуратура почала «наїжджати» на журналістів, які пишуть про мафіозі Юру Єнакіївського

Ivanushenko Jurij1Працівники прокуратури телефонують у редакції окремих інтернет-видань з приводу матеріалів про «регіонала» Юрія Іванющенка, відомого під прізвиськом «Юра Єнакіївський».

Про це у своїй статті для Радіо Свобода пише журналіст Артем Фурманюк.

"У числі таких «щасливчиків» виявився і автор цих рядків. Чоловік, що представив себе як старший слідчий прокуратури Донецької області Сергій Будник, неодмінно хотів знати про мотиви, що три роки тому спонукали донецький сайт Pro-test, до постійних авторів якого належу і я, передрукувати статтю Станіслава Речинського під промовистою назвою «Кілери та бариги», розміщену спочатку на сторінках інтернет-видання «ОРД», — пише він.

«Адже саме на цей матеріал по сьогодні посилаються автори статей про найавторітетнішого регіонала, коли намагаються пролити світло на дивовижне перетворення Юри Єнакієвського на впливового донецького бізнесмена», — додав журналіст.

За його словами, 11 квітня, через кілька днів після усного запрошення, на адресу за місцем його прописки прийшло вже письмове прохання з’явитися.

«Незабаром із прокуратури Донецької області зателефонували також редакторові сайту „Острів“, а пізніше прокуратура Оболонського району Києва запросила на бесіду і безпосереднього автора крамольної статті. Більш того, редактор „ОРД“ заявив про здійснену на сайт видання тривалу ddos-атаку, що сталася після його відмови від зустрічі зі слідчим», — пише Фурманюк.

За його словами, причиною подібного службового завзяття працівників прокуратури послужило письмове звернення Іванющенка до Генпрокуратури з проханням провести перевірку фактів, викладених в інтернеті щодо його персони.

«Як з’ясувалося підчас „дружньої бесіди“ автора цих рядків зі слідчим, однією з вимог, заявлених у зверненні народного депутата до прокуратури, було залучення авторів і розповсюджувачів неправдивої інформації до кримінальної відповідальності за завідомо неправдивий донос!», — зазначив Фурманюк.

Він також навів ст. 383. КК України, згідно з якою завідомо неправдивим доносом повідомлення про скоєння злочину може вважатися лише в тому випадку, якщо воно було адресовано судові, прокуророві, слідчому або органові дізнання.

«У той же час, те саме повідомлення до інших інстанцій (органів влади і управління, підприємств, установ, організацій тощо) не становить розглянутий склад злочину. У нашому ж випадку цільовою аудиторією статті взагалі є широкі верстви населення», — написав Фурманюк.

Він також вважає показовим той факт, що вище згаданою прокурорською перевіркою донецьких журналістів призначили займатися саме Будника.

«Цей слідчий дуже набив руку в справі пресингу осіб, що не до вподоби нинішній владі. Зокрема, саме завдяки його старанням був узятий під варту видавець скандально відомої „Донецької мафії“ Борис Пенчук», — зазначив журналіст.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 17-04-2011 16:34 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100