25.04.2024 09:32 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

НАТО візьме Україну під протиракетну парасольку

В НАТО одним з пріоритетних напрямків співпраці з Україною вважають участь Києва у створенні нової європейської системи протиракетної оборони (ПРО).

Як заявив напередодні заступник генсека НАТО з політичних питань Дірк Бренгельманн, зацікавленість української сторони в побудові європейської системи ПРО зберігається, пише «КоммерсантЪ-Украина».

«Ми помітили, що існує сильний інтерес з боку наших українських колег з приводу ПРО», — зазначив він, коментуючи переговори, що відбулися з представниками адміністрації президента України. «Якщо подивитися на карту, очевидно, що люди (в Україні — прим. ред.) зацікавлені в цій системі», — звернув увагу Бренгельманн.

Він нагадав заяву секретаря Ради нацбезпеки і оборони Раїси Богатирьової, яку вона зробила в листопаді 2010 року, про те, що Україна «не тільки висловила бажання брати участь у будівництві європейської ПРО, але також запропонувала використовувати свої радари».

Заступник генсека НАТО не очікує протидії з боку Росії з цього питання. За словами Бренгельманна, альянс враховує інтереси Москви при створенні системи протиракетної оборони. «Нам треба між собою (в альянсі – прим. ред.) відпрацювати деталі системи ПРО і нашої співпраці з Росією до того, як ми зможемо більш чітко позначити контури нашої співпраці з Україною», — зазначив він.

Нагадаємо, на саміті в листопаді 2010 року НАТО і Росія домовилися вивчити питання співпраці у створення європейської системи ПРО. Однак переговори зайшли в глухий кут. НАТО наполягає, що нова ПРО не загрожуватиме безпеці Росії, але Москва вважає появу в Європі нових протиракетних систем порушенням стратегічного балансу сил в регіоні і вимагає письмових і технічних гарантій, що система не буде здатна збивати російські ракети.

Росія пропонує свою участь у створенні нової ПРО, але в НАТО називають неприпустимою ситуацію, за якої учасникам військового блоку довелося би спиратися в забезпеченні своєї безпеки на треті сторони. Альянс пропонує будувати дві окремі системи ПРО, які працюватимуть у зв'язці.

У НАТО визначаються щодо залучення країн-партнерів, зокрема України, до створення системи протиракетної оборони в Європі після визначення місця і ролі Росії в цій системі, заявив у 2010 році Дірк Бренгельманн. А Кремль як і раніше наполягає на договорі з ЄВРОПРО, повыдомляє «Спротив».

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 9-09-2011 21:39 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100