24.04.2024 13:06 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Посольство США закликало уряд Азарова не розхитувати принципи СОТ

Посольство США поширило заяву, в якій повідомило про стурбованість понад 100 членів Світової організації торгівлі (СОТ) прагненням України підвищити мита для імпортних товарів.

Посольство США заявило, що публікує заяву у відповідь на нещодавнє інтерв'ю вповноваженого уряду України з європейської інтеграції Валерія П'ятницького.

У посольстві США відзначили «стурбованість більшості членів СОТ» заявками України, уточнивши, що йдеться про понад 100 членів організації. На думку США, наміри України можуть викликати безпрецедентну напругу міжнародної торговельної системи.

«Подання України за Статтею 28, усього за три роки після приєднання до СОТ, виглядає як повернення до переговорів про первісні умови вступу України. Кількість тарифних ліній, про які йдеться, робить це найбільшим поданням за Статтею 28 з часу створення СОТ. Це не є нормальним способом ведення справ», — заявили в посольстві США.

У посольстві США наголошують, що система СОТ зазнає безпрецедентного випробування на міцність, якщо якісь інші країни-члени СОТ підуть шляхом України і будуть намагтися «передомовитись про умови їхнього вступу» до СОТ.

Посольство США порівнює СОТ з групою альпіністів, зв'язаних між собою для безпеки, яка намагається підкорити вершину і повернутися в повному складі до базового табору. «Кожен окремий альпініст, мабуть, має право відв'язатися посеред сходження, але це створить для нього і для колег-альпіністів підвищений ризик зірватися», — ідеться в заяві. У заяві сказано, що США вважають себе не «гнобителем», як це подано П'ятницьким, а колегою, що вказує на небезпеку немудрих дій.

Щодо антидемпінгових мит США для українських товарів, то посольство США закликало до виваженого шляху розгляду таких питань, зокрема до участі в адміністративних та «присмеркових» (прикінцевих) переглядах і аргументованої участі в процесі. У посольстві США запевнили, що «інші члени СОТ, навіть ті, до яких діяли високі мита, успішно користувалися цими процедурами».

США застосовують антидемпінгові мита щодо українських товарів, що спричинило згортання їхнього імпорту з України на десятки років. Про це повідомив уповноважений уряду України з європейської інтеграції Валерій П’ятницький.

За словами П'ятницького, станом на березень 2013 року в США діють сім антидемпінгових заходів щодо імпорту з України. Обмеження поширюються на сталеві арматурні прутки, карбамід сухий, нітрат амонію, прокат гарячокатаний сталевий і вироби з нього. Крім того, антидемпінгові мита в США застосовують до прутка та дроту з вуглецевої та деяких видів легованої сталі, деяких виробів з обрізного вуглецевого прокату плаского та феросилікомарганцю з обсягами поставок до застосування заходів понад 350 млн дол. США, повідомляє видання ZN.UA.

Уповноважений уряду України з європейської інтеграції розповів, що рівень антидемпінгових мит становить від 41 до 23 7%, найраніший з них запроваджено в США 1986 року, найпізніший — 2001 року. За словами П'ятницького, заборонний рівень мит встановлено на десятки тарифних ліній, через що український експорт згорнувся на десятки років.

Чиновник пожалівся, що перегляд антидемпінгових мит, який відбувається час від часу за участі українських компаній, закінчується нічим, бо уряд США завжди знаходить підстави продовжити їхню дію.

П'ятницький назвав сумнівною вимогу забезпечити поставки на американський ринок зі сплатою антидемпінгових мит, щоб «перегляд мав хоч якісь шанси на успіх». На його думку, така вимога викликає сумніви з точки зору відповідності нормам Світової організації торгівлі (СОТ) і з точки зору комерційної логіки, адже хто погодиться платити 100-200 % понад ціну товару, який постачається, якщо потім не буде шансів реалізувати такий дорогий товар.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 14-03-2013 9:14 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100