26.04.2024 19:42 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Amnesty International закликає Україну викорінити масові тортури в міліції

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International (AI) закликала українську владу використати існуючу політичну можливість та зупинити практику тортур та жорстокого поводження із затриманими, до яких часто вдаються українські правоохоронці.

Про це організація повідомила 11 квітня 2013 року у своєму прес-релізі з нагоди оприлюднення нового звіту АІ «Ukraine: Don’t stop halfway: Government must use new Criminal Procedure Code to end torture». Допомогти викорінити практику тортур в українській міліції, на думку AI, може створення «дійсно незалежної, об'єктивної та ефективної інституції», яка би розслідувала скарги на діяльність правоохоронців.

«Побиття та тортури продовжуються в Україні такими ж темпами, незважаючи на прийняття парламентом у минулому році нового Кримінального процесуального кодексу», — заявив Девід Діаз-Жожекс, заступник директора програми AI у Європі та Центральній Азії, йдеться у повідомленні організації. За його словами, українська влада не зробила «жодних конкретних кроків» задля створення механізму підзвітності міліції, який би дозволив зменшити «шокуючий рівень» катувань правоохоронцями затриманих.

У новому звіті організація наводить цілий ряд випадків, у яких українські громадяни, за їхніми свідченнями, зазнавали тортур з боку міліціонерів, проте довести цього їм не вдалося. Наприклад, у звіті ідеться про Віталія Левченка та Андрія Мельниченка, котрі стверджували, що їх побили правоохоронці міста Ладижина на Вінниччині, проте кримінальну справу, порушену за їхньою скаргою, закрили.

За даними AI, із понад 114 тисяч скарг на дії міліції, котрі надійшли до прокуратури протягом 2012 року, лише 1750 було розслідувано. У результаті за рік відкрили лише 320 кримінальних справ проти 438 правоохоронців. Організація робить висновок, що українська прокуратура не в змозі ефективно розслідувати такі злочини через те, що співпрацює з міліціонерами у розкритті інших правопорушень.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 14-04-2013 0:32 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100