19.03.2024 07:58 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Режим Порошенко таємно продовжив контракт на постачання ядерного палива з РФ до 2025 року

 

Після прийняття рішення про припинення дії рамкового Договору про дружбу України з РФ, в атмосфері таємності було укладено угоду з російською компанією «ТВЕЛ», яка продовжує контракт на поставку ядерного палива на більшість енергоблоків українських АЕС до 2025 року.

Про це пише «Дзеркало тижня».

«Підписання цього документа, а також деякі інші дії української влади в атомній енергетиці за останнє півріччя... можуть ще надовго закріпити (якщо не увічнити) домінування країни-агресора в стратегічній галузі, що дає Україні 55—60% електроенергії, і значно знизити енергетичну безпеку нашої держави», — йдеться у статті.

Повідомляється, що голова НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський свій лист від 17 серпня прем'єр-міністру Володимиру Гройсману завершив констатацією того, що «укладення такої додаткової угоди до діючого контракту з російською компанією може спричинити негативний резонанс», і висловив думку про необхідність розгляду цього питання на закритому міжвідомчому засіданні під головуванням прем'єр-міністра.

Підписана «Енергоатомом» угода з росіянами закріплює за «ТВЕЛ» до 2025 року домінуюче становище на українському ринку (8 реакторів із 15).

Таким чином, в умовах агресії з боку РФ у російського «ТВЕЛ» — 60% поставок палива для атомних реакторів, в той час як в американської Westinghouse при наявності контрактних зобов'язань перед українською стороною забезпечити АЕС паливом у разі припинення постачань з РФ — 40%.

Автор статті зазначає, що згідно з підозрами деяких спостерігачів, спроби обмежити присутність Westinghouse на українському ринку спрямовані на створення умов, за яких американська компанія може взагалі піти з України.

Як повідомлялося, в рамках диверсифікації джерел постачання ядерного палива для атомних станцій України і зниження залежності від одного джерела — російської компанії «ТВЕЛ» — держкомпанія «Енергоатом» у квітні 2014 року уклала договір з американсько-японською компанією Westinghouse, яка виробляє паливо на своєму заводі в Швеції.

На сьогоднішній день шведське паливо експлуатується на Запорізькій та Южно-Українській АЕС.

У 2018 році «Енергоатом» планує заповнити активну зону реактора третього енергоблоку Южно-Української АЕС виключно паливом виробництва Westinghouse, повністю замінивши ним російське паливо компанії «ТВЕЛ».

За підсумками першого півріччя 2017 року «Енергоатом» скоротив частку поставок ядерного палива з РФ до 49% з 58%, при цьому частка поставок від Westinghouse становила 51%.

Нагадаємо, президент Порошенко заявляв, що імпорт ядерного палива з Росії скоротиться до 45%.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 20-12-2018 21:58 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100