25.04.2024 14:02 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Ірина Геращенко: «Проблема свободи слова набирає загрозливого характеру»

Gerashenko Irina1Тимчасова слідча комісія Верховної Ради з питань розслідування випадків цензури у ЗМІ може підтримати ідею спецзасідання ВР щодо питань свободи слова в Україні.

Так вважає голова цієї ТСК Ірина Геращенко, повідомили «Телекритиці» у секретаріаті ТСК.

«Надто багато фактів, які свідчать про те, що проблема свободи слова набирає загрозливого характеру, в тому числі і для іміджу України», — сказала Геращенко.

«Влада не може закривати на це очі і зводити все до банальних заяв про вірність принципам свободи слова в той час, коли дії силовиків, моніторинги написаних наче під копірку новин свідчать про інше», — наголосила вона.

Геращенко припускає, що ситуація довкола ТРК «Чорноморська», «5 каналу» й ТВі, а також питання про спеціальне засідання може бути розглянуте 7 вересня, в перші дні роботи Верховної Ради.

Геращенко зазначає, що, результатом спеціального засідання має стати прийняття «медійних законів», які так довго відкладаються і на які «тривалий час очікує журналістська спільнота» — зокрема, це законопроект № 2763 «Про доступ до публічної інформації».

За словами депутатки, його ухвалення має значно полегшити спілкування журналістів із органами влади, оскільки скорочує терміни надання відповідей на інформаційні запити до 5 днів, а у надзвичайних ситуаціях — до 48 годин із моменту отримання запиту, та встановлює відповідальність за відмову чи зволікання з наданням інформації.

Також це стосується законопроектів № 6447 Арсенія Яценюка і № 6447-1 Олени Кондратюк, які розширюють поняття «цензура» та значно посилюють відповідальність за неї, встановлюють кримінальну відповідальність власників і менеджерів за тиск на журналістів.

На думку Геращенко, Верховна Рада має прийняти постанову про мораторій на перевірки в ЗМІ на час виборчої кампанії, аби у «податкових та інших структур не було спокуси таким чином приборкувати нелояльні і незалежні  ЗМІ».

Як відомо, депутат В'ячеслав Кириленко висунув ініціативу про проведення спеціального засідання Верховної Ради щодо питань свободи слова в Україні.

За його словами, на засідання мають бути запрошені представники опозиційних сил, а також міжнародних громадських організацій, які займаються проблемами свободи слова.

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 18-08-2010 11:14 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100