19.03.2024 12:47 | Попередня версія sprotiv.org | Наша кнопка | Read sprotiv.org in English | Зробіть Ваш внесок | Розміщення реклами | Зробити стартовою

Документи Гордієнка: все керівництво країни — агенти Кремля

Скандал із виступом екс-голови Держфінінспекції, який звинуватив Яценюка в нанесенні збитків державі на мільярдні суми, розкручується за всіма правилами піар-скандалу. В результаті буде замішано не менше десяти політиків найвищого рівня, Яценюку буде приліплене тавро злодія, але нікого не посадять.

Екс-голова Держфінінспекції Гордієнко виступав на засіданні комітету по боротьбі зі злочинністю і надав кілька документів, які опублікувало ряд видань. Варто зразу зазначити — в усіх цих документах немає нічого сенсаційного — так чи інакше всі основні наведені данні були раніше, хоча б частково, були відомі пресі. Тому в цілому — це не сенсація, це зібрані докупи відносно відомі факти. Їхня головна цінність — це те, що вони просто зібрані в одному місці і те, що їх підтверджує фінінспекції.

З легкої руки Гордієнка в усіх гріхах звинувачено Яценюка, і зараз скандал розкручується саме з педалюванням прізвища прем'єра, хоча насправді він до більшості звинувачень не має відношення. Але як раз це немає жодного значення — в масовій свідомості залишаються короткі і прості звинувачення. «Юля-воровка» для пересічного українця говорить куди більше, ніж складні схеми, в яких були замішані десятки людей. Та й відповідь від Яценюка була не дуже нерозумною. Звинуватити в цій історії Росію — це, як мінімум, дивно. І головне, що тепер всі говоритимуть, що Яценюк злодій, який прикривається «дурацькими відмазками».

Але повернімося до тих документів, які були оприлюднені на комітеті.

Коболєв, як агент Газпрому

Перший документ перевірка «Нафтогазу». Окрім висновків щодо роботи «Чорноморнафтогазу», який ми втратили з анексією Криму, найцікавіша частина документу — упереджене розбазарювання 358,9 млн доларів при розрахунках з «Газпромом» в жовтні 2014 року (причина — ціна, яку хотів заплатити НАК, начебто на 100 доларів більше ринкової). Не вдаючись в подробиці варто зазначити, що дискусії про ціну тривали тоді доволі довго, і тут варто вислухати позицію другої сторони. Але є інший нюанс: Андрій Коболєв керує НАКом з березня 2014 року. І, якщо документи інспекції говорять правду, виникає логічне питання, чому цим не займається ані СБУ, ані прокуратура — адже данні Держфінінспекції вони мали отримати ще півроку тому. Варто зазначити, що зараз Коболєв орієнтується на міністра палива та енергетики Демчишина. А останній все ж більше людина президента, аніж прем'єра.

Мартиненко, Єремеєв та Іванчук, як агенти Кремля

«Укргазвидобування» звинувачується у тому, що в 2014 році компанія нанесла збитки державі на 420 млн. грн. Нажаль, з довідки не зрозуміло, про який саме період йде мова, адже восени минулого року прокуратура відрапортувала про затримання голови цього підприємства. Як би там не було, але теперішнє керівництво «Укргазвидобування» пов'язують зі Жванією та Єремеєвим. Яких тепер, за логікою прем'єра, теж варто вважати «агентами Кремля».

Ігор Єремеєв пов'язаний з документом ще й через «Укрзализничпостач». Не чужа йому компанія «Вог аеро Джет» начебто надурило державу на 216 млн. грн. Варто зазначити, що керівництво «Укрзалізниці» вважається близьким до давнього соратника Яценюка Андрія Іванчука. І, в цілому, УЗ нанесла збитки державі в 2014 році на майже 300 млн. грн. Енергоатом, керівництво якого нібито входить в сферу впливу іншого впливового фронтовика Миколи Мартиненка, звинувачується в розтраті 16 млн грн і майже 3 млн. доларів.

Всі вище названі документи передані в ГПУ, і там їх мають розглянути.

Наслідки

Треба зазначити, що найближчим часом ніяких наслідків не буде. Буде створено величезний інформаційний шум, де кожен буде говорити те, що йому вигідно. Ляшко кричатиме про Єремеєва. Ряд журналістів-депутатів продовжать боротьбу проти Мартиненка на користь третьої сторони. Всі, кому це буде вигідно політично, будуть огульно говорити, що уряд Яценюка обкрадає країну. Але найголовніше — з подальшими крадіжками ніхто боротися не буде.

І останнє. Гордієнко не такий уже й Дон Кіхот. Він вийшов в публічну площину лише після відсторонення від посади, і це був своєрідний захист від опонентів. Очевидно, у нього є ще якісь документи. Звичайно, його довідки не зіграють ролі плівок Мельниченка, але те, що вони почнуть міняти політичний ландшафт, відкинути не можна. Саме тому за нього ще поборються «Свобода» і Тимошенко, які свого часу і витягли Гордієна на прес-поінт в парламенті.

Вадим Денисенко, Національне бюро розслідувань України

Коментарі

коментарів

Дата публікації: 9-04-2015 8:58 | Кількість переглядів  переглядів

Подiлитись посиланням:




Все про: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Читайте по темі

Закрити
Вам подобається Спротив? Приєднуйтеся до нас!

Facebook

Twitter

bigmir)net TOP 100 статистика Rambler's Top100